sitemap
Site language CroatiaCroatian
United Kingdom (Great Britain)English
Germany (D)German
 
Dobro je znati...
» Nakon nesreće...?
» Autom u inozemstvo
» Provjera osiguranja
» Granično osiguranje
  
Zaštita potrošača
» Mirenje
» Pravobranitelj
  
Edukacija
» CEDOH
  
» Prijava na mail listu
  
HUO članovi
  
HUO je član

Kvantitativna studija utjecaja (QIS studija)


HANFA će zajedno s Radnom grupom za solventnost i adekvatnost kapitala – Solvency II provesti kvantitativnu studiju utjecaja (QIS studija) u Republici Hrvatskoj u razdoblju od početka listopada 2011. do 31. svibnja 2012. godine.

Provođenjem QIS studije Republika Hrvatska slijedi praksu Europske Unije koja je ovim studijama testirala utjecaj odredbi Solvency II na poslovanje osiguratelja i reosiguratelja te ih ujedno pripremala i poticala na prilagodbu novim odredbama.

QIS studija je postavljena sukladno Petoj kvantitativnoj studiji utjecaja tz. QIS 5 - Quantitative impact study 5 koju je u drugoj polovici 2010. godine za Europsku komisiju proveo Odbor europskih nadzornih tijela za područje osiguranja i mirovina (danas EIOPA) u suradnji s nadzornim tijelima država članica u svrhu analize kvantitativnog utjecaja novih odredbi prije implementacije Solvency II.

Dokumentacija potrebna za provođenje QIS studije koju čine tehničke specifikacije, proračunske tablice i ostali dokumenti nalazi se na stranicama EIOPA-e, https://eiopa.europa.eu/consultations/qis/quantitative-impact-study-5/index.html.

Dodatne upute za provođenje QIS studije izrađene od strane Radne grupe za solventnost i adekvatnost kapitala – Solvency II nalaze se u zatvorenom dijelu ove web stranice (Upute QIS studija) kojem se pristupa preko korisničkog imena i zaporke, koja su poslana svim društvima za osiguranje i društvima za reosiguranje u Republici Hrvatskoj.

HANFA će u suradnji sa Radnom grupom pružiti pomoć i podršku društvima u ispunjavanju zahtjeva QIS studije. HANFA poziva društva da upute sva pitanja i/ili relevantne informacije na adresu elektroničke pošte solvency2_qis@hanfa.hr.

Važne informacije o Solvency II i QIS studiji kao i procedura postupanja po dostavljenim pitanjima u dokumentu „Pitanja & Odgovori za potrebe QIS studije“ nalaze se na adresi HANFA-e www.ripe.hanfa.hr/hr/solvency-ii/.

Hrvatski ured za osiguranje je u cilju lakšeg provođenja QIS studije preveo neke važnije dokumente pete kvantitativne studije utjecaja. Prevedeni materijali su pomoćni materijali i nisu službena verzija dokumenta potrebnih za provođenje QIS studije u Republici Hrvatskoj.

Pomoćni prijevodi nalaze se u dokumentima za preuzimanje.